Van oorsprong is Leiden een stad aan het water.
Eerst was er de Rijn. Aan de oever ontstond een nederzetting. Men bouwde houten huizen, ambachtelijke werkplaatsen en molens langs het water. Vervoer over water was de juiste weg. Door de eeuwen heen is dat gebleven. De stad kwam tot bloei en groeide dankzij activiteit op en aan het water. Er werd een net van grachten en singels gegraven. Er kwamen herenhuizen en arbeiderswoningen, pakhuizen en fabrieken.
Omdat de handel vaak in de open lucht gedreven werd kwamen er ook markten langs het water. Dat is nu nog zo.
Wegens "Middeleeuwschen onhygiënischen toestanden" en later door toename van vervoer over de weg werden er grachten gedempt. Natuurlijk kreeg men spijt van al het dempen en werd er weer opengegraven.
In museum Boerhaave in Leiden is een, een door Schuitjevaart gesponsord model van een 'Overtoom' te zien. In het verleden werd een Overtoom (ook wel 'Overhaal' genoemd) gebruikt om een scheepje van het één in het andere vaarwater te krijgen. Zo werd het bijvoorbeeld over een dam heen getrokken. Nederlanders kennen de Overtoom uit het 17e-eeuwse kinderliedje "Schuitje varen, theetje drinken, varen we naar de Overtoom..."
Bezoek museum Boerhaave in combinatie met uw rondvaart ! * 'Rijks museum Boerhaave'
|