'Schilderachtig' Leiden

Welkom

Schuitjevaart Info

Tarieven

Plattegrond

Leiden Waterstad nu

Natuurlijk Leiden !

Stad van Rembrandt

Waterstad Leiden zoals het was

Culinair

Foto impressies

Contact

Mail


© Infofilm

De Stad Leiden is altijd een grote inspiratiebron gebleken voor kunstschilders. Al in de 16e eeuw excelleerde Lucas van Leyden, waarna de Gouden Eeuw de stad ook veel glorie in de kunst bracht.


(Jan van Goyen 1650 Gezicht op Leiden)


(Hendrik van der Burgh ca. 1627 Groenmarkt met gezicht op de Stille Rijn)

Rembrandt van Rijn

Op 15 juli 1606 wordt Rembrandt van Rijn in Leiden geboren. Hij is de jongste zoon van Harmen Gerritszoon van Rijn, die net als zijn grootvader en overgrootvader molenaar is. Rembrandt wordt geboren in een woonhuis in de Weddesteeg in de voormalige wijk Noord Rapenburg. Deze wijk bestaat niet meer onder deze naam, het gaat om de buurt ten noorden van het huidige Rapenburg.
Rembrandts jeugd is nauw verweven met de geschiedenis van Leiden aan het begin van de Gouden Eeuw.

In Rembrandt's Leidse tijd en direct daarna liepen in het destijds zeer drukke en belangrijke Leiden zeker 150 schilders rond. Veel van hen zouden naam maken en zijn nu nog terug te vinden in musea* en catalogi over de hele wereld. Artistieke leiders in de stad waren in die tijd Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Jan Lievens, Gerrit Dou en andere fijnschilders.

In de Breestraat zat het café Elsevier, dat bekend stond als hét Leidse kunstcafé bij uitstek. Ook Jan Steen had rond 1650 een herberg aan de Langebrug. Wie er in welke kroegen elkaar ontmoet hebben, is niet bekend.

(Jan van Goyen) (Jan Steen) (Gerrit Dou) (Jan Lievens)


Ook na de zeventiende eeuw bracht Leiden grootheden voort. De meest smaakmakende was misschien wel Theo van Doesburg, die De Stijl oprichtte in zijn atelier aan het Galgewater.

Ontdek de stad van Rembrandt

Varend door Leiden, kunt u een goed beeld krijgen van de rijke cultuur van de stad: vele monumenten, musea en hofjes zijn aan het water gelegen. U vaart over de Oude Rijn langs de Weddesteeg, de straat waar het geboortehuis van Rembrandt heeft gestaan. Aan de oever van de Oude Rijn staat ook een replica van het type molen dat eigendom was van de vader van Rembrandt.


Museum de Lakenhal / 'De Brillenverkoper' Rembrandt van Rijn